Beszámoló az I. Nagycsaládos Fesztiválról

Hosszas előkészületek és várakozás után elérkezett szeptember 13-a, amikor egyesületünk kis csapata a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett budapesti őszi találkozóra indult.

Már a helyszín is ígéretes volt, és tökéletes választásnak bizonyult a Vasúttörténeti Park, ahol a rendezvényt tartották. A programok sokfélesége garantálta, hogy kicsi és nagy, fiú és lány, idős és fiatal egyaránt jól érezze magát. Az időjárás miatt kicsit aggódtunk, de végül csepergő esőtől eltekintve szárazon telt a hétvége.

A résztvevőket szállító különvonat reggel 7 órakor indult, és némi késéssel 10 óra után érkezett a Parkba. Itt már 10 órától színes programok várták a vendégeket.

A regisztráció után kiosztottuk a családok részére az információs csomagot és a gyerekeknek szánt ajándékokat. Az utazás közben felmért igények alapján megvásároltuk és kiosztottuk a parkban igénybe vehető játékokra szóló jegyeket.

Ezután mindenki útnak indult, hogy a felfedezhesse a park kínálta lehetőségeket. A kicsik körében nagy sikert aratott a kerti vasút, a fiúkat inkább a mozdonyvezetés érdekelte. Érdekes volt beülni a muzeális járművekbe.

Nagyon sokan kipróbálták a hajtányozást a hosszan kígyózó sor ellenére.  A terepasztalokhoz alig lehetett hozzáférni, annyi volt az érdeklődő. Az irányítható modellvasúttól csak hosszas unszolásra tudtuk a gyerekeket kimozdítani.

A főépületben sokféle kézműves program illetve bemutató, színpadi program és kóstoló várta a látogatókat. Az étkezésről számtalan büfé gondoskodott.

A vízművek sátránál ügyesen vetélkedők értékes nyereményekkel gazdagodtak.

Nagyon jó volt látni a gyerekek örömteli arcát. Jó volt találkozni, beszélgetni azokkal a nagycsaládosokkal, akikkel többnyire csak on-line tartjuk a kapcsolatot.

A park zárása után rövid gyaloglással eljutottunk a hotelbe, ahol kellemesen berendezett szobák várták a családjainkat. Séta közben megbeszéltük a szobabeosztást és a további programot.

A szállás elfoglalása után megvacsoráztunk és a társaság frissebbik részével éjszakai városnézésre indultunk. Kivételes élmény volt a kivilágított Parlament, a Budai Vár és a Dunát átívelő hidak látványa. A gyerekeknek külön élményt jelentett a Parlament előtti szökőkút. Némi rábeszélés után azért sikerült tovább indulni. A Parlamentet körbesétálva a lépcsőn találtuk József Attila szobrát.  Visszafelé egy gyorsétteremben pótoltuk az elhasznált energiákat és éjfél körül nyugovóra tértünk.

Pihentető éjszaka után, vasárnap reggel rövid tanakodás után három irányba indultunk.

A társaság nagyobb része az Állatkertet látogatta meg. A gyerekek és a felnőttek is egyaránt élvezték a megújult Állatkert sokszínű állatvilágát és a gondozók által rendezett programokat.  Különösen érdekes volt a Varázshegy, ahol a Földünkről tudományos és ismeretterjesztő kiállítások valamint interaktív programok zajlottak.

Akiknek nem volt elég a szombati vasutas program, az Úttörővasúttal a budai hegyekbe kirándultak. Ezen a vonaton a jegypénztáros, a kalauz, és a többi kiszolgáló személyzet feladatait is iskolás gyerekek látják el.  Gyerekeink kicsit furcsállották az apró dolgozókat, akik épp olyan egyenruhát viseltek, mint az igazi vasutasok. Sípjuk és zászlójuk is volt.

A különleges kisvonatozás után a végállomáson sportpálya és játszótér várta a gyerekeket. A kellemes erdei környezetben jólesett elfogyasztani az ebédet. Levezető séta után még volt idő megnézni és kipróbálni a nemrégiben átadott 4-es metrót.

Néhányan tanulmányi céllal ellátogattak a Füvészkertbe ahol Molnár Ferenc regényének, a Pál utcai fiúknak a főszereplői is oly sok időt töltöttek.  A kert felé sétálva útba ejtették a híres Práter utcát, ahol a Pál utcai fiúk emlékét egy szoborcsoport őrzi.  Az ötödikeseknek épp ez a regény a kötelező olvasmány, így ezt nem lehetett kihagyni.

Az angolpark-szerű Füvészkertben tó és sziget is van, valamint számtalan különleges trópusi növény található.  Néhány példány akkora, hogy az épületet valószínűleg utólag építették köré. A kaktuszoknak egy egész üvegház ad otthont. Láttak gyógynövény- és fűszerkertet és ritka vízinövényeket is. A portás kissé mogorva volt, mert a csoport záróráig maradt.

Ettől függetlenül érdemes lenne máskor is visszatérni, mert a növények minden évszakban más látványt nyújtanak.

Hazaindulás előtt, útban a pályaudvar felé feltankoltunk egy kis elemózsiával. A találkozó délután fél hatkor volt, a vonatunk 6-kor indult. Mindenki pontosan érkezett – szerencsére a vonatunk is.

2021

2020

2018

Támogatóink

  • NEA
  • EMMI
  • BGA
  • MINE
  • EMET

Képtár

Videotár

Itt vagyunk

Kedves támogatónk!

A gombra kattintva bankkártyás fizetési felületen keresztül tudja támogatni céljainkat!
Köszönjük szépen!Elfogadott kártyatípusok

3532, Miskolc, Réz utca 3/A. +36 20 440 3274 info@noemiskolc.hu H - P: 9:00 - 17:00 (telefonos bejelentkezés szükséges)